Kada vartojamas šampanas ir putojantis vynas

Sampanas ir putojantis vynas yra vieni iš dažniausiai pasirenkamų alkoholinių gėrimų įvairioms progoms ir šventėms. Ką jau kalbėti apie tai, kad daugybę metų šie gėrimai yra neatsiejami nuo pagrindinių metų švenčių, vestuvių, gimtadienių ir kt. Kita vertus, nesupraskite klaidingai – tai nėra gėrimai, kuriuos būtų galima ragauti tik švenčių metu. Nemaža dalis žmonių šampaną ar putojantį vyną renkasi ir be jokių išskirtinių progų. Kai kurios šių gėrimų rūšys puikiai dera prie tam tikrų gurmaniškų patiekalų, todėl nenuostabu, kad per tiek metų šie gėrimai labai plačiai paplito po pačias įvairiausias pasaulio šalis.

SampanasPavyzdžiui, sausesni putojantys vynai puikiai tinka jei ragaujate skirtingus patiekalus, pasižyminčius labai savitu ir išskirtiniu skoniu. Norint, kad būtų neutralizuotas ankstesnio patiekalo skonis jūsų burnoje, toks putojantis vynas gali kuo puikiausiai pasitarnauti. Tuo tarpu saldesnis putojantis vynas gali būti tinkamas pasirinkimas deserto metu. Galbūt nustebsite, bet italai, kurie labai gerai žino, kaip reikėtų derinti maistą su vynu, mėgsta putojantį vyną ragauti kartu su bulvių traškučiais. Todėl akivaizdu, kad šie alkoholiniai gėrimai gali būti nesunkiai suderinti su labai įvairiais patiekalais ir maisto produktais.

Žinoma, šampanas ir putojantis vynas skiriasi savo kokybe, skoniu ir kitomis savybėmis – visa tai priklauso nuo to, kur šie alkoholiniai gėrimai yra gaminami ir kokios metodikos naudojamos jų gamybos procese. Be abejo, niekas negali paneigti, kad vienas geriausių pasaulyje šampano rūšių pagaminama ne kur kitur o Šampanės regione Prancūzijoje. Tiesą sakant, šampanu priimtina vadinti tik tą šampaną, kuris pagaminamas būtent čia. Šio fakto iki šiol nežino dar daugelis žmonių, manančių, kad visas putojantis vynas, kurį matome parduotuvių lentynose, gali būti vadinamas šampanu. Taigi, jei šis gėrimas gaminamas ne Prancūzijoje Šampanės regione, o Amerikoje ar Australijoje – jį vadina putojančiu vynu. Ispanijoje jam duotas „Cava“ pavadinimas. Italijoje – „Prosecco“, „Asti“ ir kt. Taipogi, įdomu tai, kad Prancūzijoje iškėlus koją iš Šampanės regiono, šis gėrimas vadinamas „Crémant“. Na, ir, žinoma, nors pavadinimų yra daug ir kiekvienas jų labai skirtingas – svarbiausia, kad šie gėrimai būtų vartojami labai saikingai ir subtiliai.